Logo
Slogan

„GDY DOROSNĘ, ZOSTANĘ CUKIERNIKIEM” WARSZTATY CUKIERNICZE W CONSONNI / 2020-02-10

W ramach realizacji innowacji pedagogicznej pt. ,,Kim będę gdy dorosnę” z zakresu doradztwa zawodowego wśród dzieci edukacji wczesnoszkolnej uczniowie klasy IA i IIB pod opieką nauczycieli: wicedyrektor mgr Teresy Nowakowskiej, mgr Anety Pałczyńskiej, mgr Beaty Sieradzkiej odwiedzili Cukiernię Consonni w Kamyku, gdzie wzięli udział w warsztatach czekoladowo-marcepanowych.

 

Każdy uczestnik po wejściu na teren cukierni otrzymał fartuszek i czapkę ochronną, aby poczuć się, jak prawdziwy cukiernik. Dzieci dowiedziały się, z czego powstaje marcepan, spróbowały, jak smakuje i co z jego pomocą można w cukiernictwie zrobić. Pierwszym zadaniem młodych cukierników było zrobienie marcepanowej małpki. Zabawy było co nie miara. Następnie uczestnicy warsztatów podzieleni na grupy udali się do działu produkcyjnego czekolady. Tam wysłuchali informacji dotyczących produkcji czekolady, oglądali owoc kakaowca, jak również smakowali różnych rodzajów czekolady. Dowiedzieli się także, co oznacza termin temperowanie czekolady. Widzieli jak powstają tabliczki czekolady oraz jak jest wykorzystywana płynna czekolada. Każde dziecko pod czujnym okiem eksperta tworzyło lizaka czekoladowego i ozdabiało okrągłe ciasteczka, kruche ciasteczka, jak również ciasteczka z piernika, tworząc z nich za pomocą kolorowych cukierków i posypek prawdziwe dzieła sztuki. Na koniec każdy uczestnik warsztatów otrzymał pamiątkowy dyplom ze swoim zdjęciem oraz grupowym. Wszystkie wykonane smakołyki uczestnicy warsztatów zapakowali w firmowe pudełeczka i zabrali ze sobą do domu. Firma CONSONNI nie zapomniała również o upominkach dla rodziców. Na zakończenie wycieczki dzieci udały się do pobliskiej kawiarni, gdzie mogły wypić aromatyczną herbatkę i skosztować pysznych lodów oraz innych wyrobów cukierniczych. Uczestnicy wycieczki wszystkie zadania wykonywali z wielkim zaangażowaniem i radością. Uśmiechnięte buzie dzieci świadczą o dobrej i smakowitej zabawie, którą mieli możliwość przeżyć młodzi amatorzy sztuki cukierniczej.

Galeria zdjęć



wstecz
^ do góry